YETKİLİ OLDUĞUMUZ KAPSAMLARIMIZ
15/10/2016

Mesleki Yeterlilik Belgesi Olmayan Çalışanlar İçin Para Cezası Geliyor!

Donec nisl ac turpis eget massa. Integer magna orci vel neque ut lacus vestibulum ac, mattis eros. Mauris lobortis facilisis. Phasellus pulvinar felis, nec malesuada tincidunt, risus libero, pharetra ante pretium cursus. In hac habitasse platea dictumst.

İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi ve uzmanlık çalışmaları

Sosyal Güvenlik Danışmanlığı

İlkyardım Eğitimleri

Yangın Eğitimi

Hijyen Eğitimleri

Kalite yönetimi sistemleri eğitimi, danışmanlığı ve belgelendirmesi

Bordrolama Danışmanlığı

Taşeron İlişkileri Yönetimi

konularında her biri alanında uzman ekibiyle hizmet vermekteyiz.
Çeşitli alanları kapsayan 40 meslek dalında “Mesleki Yeterlilik Belgesi” olmayanlar, 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren çalıştırılamayacak.
İnşaat, otomotiv, enerji ve metal sektörleri bünyesindeki 40 meslek dalında “Mesleki Yeterlilik Belgesi”olmayanlar, 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren çalıştırılamayacak.
Tehlikeli ve çok tehlikeli işler kapsamındaki 40 meslek dalında Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilmiştir, meslek lisesi, meslek yüksekokulu diploması ve mesleki eğitim merkezinden alınmış diplomalar dışındaki tüm belgelerin geçerliliğini kaybetecek.
Ülkemizde tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde 6.7 milyon kişi çalışmaktadır. İş kazalarının yüzde 2’sinin kaçınılmaz, yüzde 10’unun tehlikeli durumlarda, yüzde 88’inin ise tehlikeli davranışlardan kaynaklanmaktadır, insan faktöründen kaynaklı kazaların yüzde 88’inin nitelikli ve belgeli işgücü ile azaltılabilir.
HER BİR ÇALIŞAN İÇİN 500 TL CEZA
Sınav ve belgelendirme merkezi olarak 41 kuruluşun görevlendirilmiştir. 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren belgesi olmadan çalıştırılması halinde her bir çalışan için 500 lira para cezası öngörülmüştür.
Kurum tarafından yetkilendirilen sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin 2017 yılı sonuna kadar belge masrafı ile sınav ücretlerinin tamamının İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır.
Bugüne kadar zorunlu meslek dalları kapsamında fondan 4 bin 185 kişinin yararlanmıştır, 1 milyon 929 bin lira tutarında sınav ve belge ücreti ödemesi gerçekleşmiştir..
ADASO Genel Sekreteri Bora Kocaman, uygulamanın işverenler başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerini ilgilendirdiğini, ülkemizin en önemli sorunlarından biri olan nitelikli eleman ihtiyacının karşılanmasına önemli katkı sağlayacağını vurguladı.
MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ŞARTI GETİRİLEN 40 MESLEK DALI
Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişilerin 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren çalıştırılamayacağı meslek dalları arasında, “Ahşap Kalıpçısı, Alçı Levha Uygulayıcısı, Alçı Sıva Uygulayıcısı, Alüminyum Kaynakçısı, Bacacı, Betonarme Demircisi, Betoncu, Çelik Kaynakçısı, Direnç Kaynak Ayarcısı, Doğalgaz Altyapı Yapım Kontrol Personeli, Doğalgaz Çelik Boru Kaynakçısı, Doğalgaz Isıtma Ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli, Doğalgaz İşletme Bakım Operatörü, Doğalgaz Polietilen Boru Kaynakçısı, Duvarcı, Endüstriyel Boru Montajcısı, Hidrolik Pnömatikçi, Isı Yalıtımcısı, Isıtma ve Doğalgaz İç Tesisat Yapım Personeli, İnşaat Boyacısı, İskele Kurulum Elemanı, Kaynak Operatörü, Makine Bakımcı, Otomotiv Elektromekanikçisi, Otomotiv Mekanikçisi, Otomotiv Montajcısı, Otomotiv Sac ve Gövde Kaynakçısı, Seramik Karo Kaplamacısı, Ses Yalıtımcısı, Sıvacı, Su Yalıtımcısı, Tünel Kalıpçısı ve Yangın Yalıtımcısı” yer alıyor.